maart 10, 2023
Artikel

Win vrijkaarten voor filmfestival Movies that Matter

Bekijk van 24 maart tot en met 1 april op het Movies that Matter Festival in Den Haag ruim tachtig urgente, ontroerende en inspirerende films van over de hele wereld. Beleef tijdens de 15e editie van het festival talloze inspirerende gesprekken, ontmoet regisseurs & activisten en woon optredens en Q&A’s bij. Wil je kans maken op kaarten? Lees dan verder.

Still uit de film Butterfly Vision

Jubileum

Het Movies that Matter Festival vindt dit jaar – na drie aangepaste edities – weer fysiek plaats in de zalen van Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui en Pathé Buitenhof. Dit jaar is extra speciaal, het festival viert het 15-jarig jubileum.

Via film wil het filmfestival de dialoog stimuleren over een rechtvaardige wereld, de beïnvloeding van de publieke opinie en over een duurzame samenleving. Movies that Matter kent een uitgebreid filmprogramma en daarnaast verschillende competities. Vfonds is trotse partner van de Camera Justitia competitie omdat het via verschillende documentaires en speelfilms de mensenrechten en menselijke waardigheid centraal stelt. Ook steunt vfonds het educatieprogramma waarmee jongeren leren nadenken over en reflecteren op mensenrechten en de democratische rechtsstaat en hier uiteindelijk meer inzichten in krijgen.

Camera Justitia competitie

De negen films die onderdeel zijn van deze competitie zijn voor jong en oud en gaan onder andere over hoe je leven eruitziet als het gevoel van rechtvaardigheid je wordt afgenomen, over het belang van een sterke democratische rechtsstaat, over juridische dilemma’s, de strijd tegen straffeloosheid en over vrede.

Zo gaat de film Argentina, 1985 van Santiago Mitre over het ware verhaal van hoe een openbare aanklager, een jonge advocaat en hun onervaren juridisch team het aandurfden om de leiders van Argentiniës bloedige militaire dictatuur te vervolgen. Butterfly Vision van Maksim Nakonechnyi gaat over de Oekraïense dronepiloot Lilia. Ze komt vrij na twee maanden als krijgsgevangene van pro-Russische separatisten in de regio Donbas en keert terug naar haar man en familie. Het lukt haar niet aan haar trauma te ontsnappen, en bovendien blijkt ze zwanger van een van haar bewakers. Toch weigert Lilia een slachtoffer te zijn Total Trust van filmmaker Jialing Zhang beleeft op het festival haar Nederlandse première. De film werpt een indringende blik op digitale controle in China, waar een ongekende mate van staatstoezicht heerst door middel van vertrouwen, angst, gehoorzaamheid en verzet. Het onderzoekt de veranderingen in sociaal gedrag als gevolg van een alziende maatschappij en vindt zijn blijvende kracht in de mensen die vechten tegen het misbruik van de staatsmacht.

Kaarten winnen?

We geven 10×2 kaarten weg voor films uit de Camera Justitia competitie. Wil jij kans maken?

Laat ons weten via communicatie@vfonds.nl welke film uit de competitie jij graag in de bioscoop wilt zien en waarom.

Winnaars ontvangen z.s.m. bericht.