november 18, 2019
Artikel

Winactie stripboek De scherpschutter – Slag om de Schelde

Vrienden van het vfonds vinden Vrede en Vrijheid belangrijk. Voor onze vrienden hebben wij regelmatig interessante aanbiedingen zoals deze winactie voor stripboek De scherpschutter over de Slag om de Schelde.

Wij mogen 10 vrienden blij maken met dit bijzondere stripboek

Wil jij kans maken op De scherpschutter? Laat dan voor 26 november via onze Facebookpagina weten waarom dit stripboek het beste bij jou terecht kan komen. Je mag je motivatie ook mailen aan  info@vfonds.nl.

Update 2 december: Via mail en op Facebook zijn weer prachtige motivaties binnengekomen. De stripboeken komen echt goed terecht en de winnaars zijn: A. Krijgsman, Will, Hans, Eva, Pascal, Marga, Marlon, Ingrid, Francois en Luuk. Van harte gefeliciteerd en veel leesplezier!

 

Ben je nog geen vriend van het vfonds? Ga dan snel naar www.vfonds.nl en meld je aan. Onze vriendschap is helemaal gratis dankzij de bijdragen van de Goede Doelen Loterijen.

Over de Scherpschutter:

Deze strip volgt de belevenissen van de Canadese oorlogscorrespondent Jim Borden en zijn zoektocht naar een Duitse scherpschutter. Borden landt in Normandië en krijgt daar chauffeur Tom Davies toegewezen. We volgen beide hoofdpersonen vanuit Frankrijk en België in Zeeland waar ze getuige zijn van de slag om de Schelde.

In het verhaal komen alle militaire operaties in Zeeland in de herfst van 1944 aan bod: de bevrijding van Oost-Zeeuws-Vlaanderen, het dijk voor dijk veroveren van West-Zeeuws-Vlaanderen, de amfibische oversteek naar Zuid-Beveland, de finale op Walcheren. Dramatische gebeurtenissen als het bombardement van Breskens, het breken van de dijken op Walcheren en de strijd op de Sloedam zijn met grote illustraties bedeeld. Ook de ontploffing van een conger device – een mijnopruimingsapparaat – bij IJzendijke knalt van de pagina’s.

Nogal wat scènes zijn gebaseerd op originele foto’s of illustraties. Zoals de kus waarmee Jim op pagina 33 afscheid neemt van zijn Zeeuwse Anna, die verwijst naar de iconische foto van de kus op Times Square in New York bij de viering van de capitulatie van Japan. Verder zijn er ook objecten van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in het verhaal verwerkt: een jeep, een tank, een noodbrug. De schuur waarin het museum is gevestigd komt ook voorbij.

Scenarioschrijver Willem Meijer verwacht dat dit jaar de Slag om de Schelde eindelijk aan de vergetelheid wordt ontrukt. Hij zegt: ,,Dat mag ook wel als je bedenkt dat de Atlantikwall slechts op twee plaatsen werd doorbroken. In Normandië en – inderdaad – op Walcheren.”

Lees ook de vooraankondigingen over het stripboek: