Op donderdag 16 juni is de Witte Anjer Prijs 2022 uitgereikt aan Nona Salokory- Jansen. Sinds 2018 wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich met hart en ziel inzetten of hebben ingezet voor veteranen. Dit jaar waren er 12 genomineerden. Een jury koos uit al deze finalisten Salokory- Jansen als winnaar.


Nona Salokory- Jansen heeft de prijs ontvangen voor haar belangeloze inzet voor Amboneze KNIL-militairen die pas vele jaren na hun aankomst in Nederland de veteranenstatus verkregen. Ze informeerde destijds de gemeenschap over de veteranenstatus en bouwde aan een adressenbestand welke van grote waarde is geweest voor het Nederlands Veteranen Instituut. Vandaag de dag onderhoudt ze nog steeds contact met de enkele nog levende veteranen en weduwen en blijft ze zich onverminderd inzetten om de verhalen van KNIL veteranen onder de aandacht te brengen. Door deze inspanningen is ze de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2022. Meer informatie over de andere genomineerden en hun initiatieven vind je hier.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Angelien Eijsink (oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA en voormalig Defensie woordvoerder), Harold Jacobs (veteraan en directeur van de Echo’s), Lisette Mattaar (directeur van vfonds) en Mariska van der Kraats (oprichter van het Veteranen Search Team en tevens winnaar van de prijs in 2020). Lisette Mattaar, directeur van vfonds en jurylid zei over de winnares: ‘Nona Salokory- Jansen zet zich al jarenlang belangeloos in voor Molukse KNIL-veteranen. Pas recent is er, mede door boeken en tv-series, meer besef over dit onderwerp. Haar inzet voor deze veteranen is prijzenswaardig.’

Historische betekenis
De naamgeving Witte Anjer heeft een historische achtergrond. De eerste verjaardag van een lid van het Koningshuis tijdens de Tweede Wereldoorlog was die van Prins Bernard op 29 juni 1940. De Nederlandse bevolking greep deze gelegenheid om de onvrede over de Duitse bezetting te uiten. Prins Bernard stond bekend om het dragen van een witte anjer op zijn borst. Op zijn verjaardag hing de Nederlandse bevolking daarom massaal de vlag uit en werden standbeelden van leden van het Koninklijk Huis bedolven onder witte anjers. Zo groeide de bloem in de loop der jaren uit tot het symbool van waardering en verzet voor veteranen.