Veteranendag-veteranen-vfonds
juni 18, 2020
Artikel

Zaterdag 27 juni: Nederlandse Veteranendag in aangepaste vorm

Vfonds is trotse partner van de Nederlandse Veteranendag omdat het de erkenning en waardering voor veteranen in Nederland vergroot en iedereen, van jong tot oud, betrekt bij de betekenis van vrede en vrijheid en de inzet van onze veteranen. Ondanks het feit dat er dit jaar geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd kunnen worden geeft het Nationaal Comité Veteranendag op een bijzondere manier invulling aan deze speciale dag. Met als doel dat Nederland toch het jaarlijkse ‘dankjewel’ voor onze veteranen kan meebeleven.

Op zaterdag 27 juni zal er een programma van 45 minuten plaatsvinden in de Ridderzaal, voor een kleine groep gasten. Dit zal live uitgezonden worden door de NOS. Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. Ook de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang, zijn aanwezig. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke boodschap.

Veteranen
In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis en Dennis, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Daarnaast Rick, gewond geraakt in Afghanistan, lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik, indertijd vijf jaar lang ingezet in NL-Indië. Zij worden in beeldreportages getoond en vertellen in de Ridderzaal over hun ervaringen. Vanwege het 50-jarig bestaan van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen zal ook majoor Frans Erkelens aanwezig zijn.

Muziek
Tussen de gesproken bijdrage en beeldreportages in, treden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld – in beeld –  met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer “Soldier On”.

  • Het programma wordt door de NOS live uitgezonden van 12.45 tot 13.45 uur op NPO1. In de avond zendt de NOS een samenvatting uit van 19.15 tot 19.45 op NPO2.
  • WNL besteedt haar reguliere zaterdaguitzending volledig aan veteranen en de Veteranendag. De uitzending loopt van 16.00 – 18.00 uur op NPO Radio1.
  • Het hele programma kan ook worden gevolgd via veteranendag.nl

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.