Dit thema richt zich op het vergroten van het actuele bewustzijn van de democratische waarden die vandaag de dag de basis vormen van onze samenleving. Vfonds steunt projecten die bijdragen aan democratisch burgerschap en mediawijsheid.
Het doel is om kennis, vaardigheden en houdingen te ontwikkelen die nodig zijn om actief deel te nemen aan de democratische samenleving. Projecten binnen dit thema helpen individuen om beter te begrijpen hoe onze democratie werkt en hoe zij hieraan kunnen bijdragen.
Vfonds kiest bewust voor een focus op de klassieke grondrechten, zoals vastgelegd in de Grondwet, en steunt geen projecten gericht op sociale grondrechten zoals huisvesting, bestaanszekerheid, onderwijs en milieu. Dit sluit aan bij onze ontstaansgeschiedenis na de Tweede Wereldoorlog en de huidige context van toenemende polarisatie en discriminatie. Met deze focus wil Vfonds bijdragen aan het waarborgen van de klassieke grondrechten en het belang ervan op de agenda zetten.
Het thema 'Onze democratie' richt zich op de actualiteit en de fundamentele normen van de democratie in het Koninkrijk der Nederlanden. Onze democratische rechtsstaat is gebaseerd op waarden zoals gelijkheid, vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, het verbod op discriminatie, en het recht op demonstratie en vereniging. Deze waarden, verankerd in de Grondwet, zorgen ervoor dat mensen met verschillende overtuigingen en meningen vreedzaam samenleven.
Hoewel deze waarden vanzelfsprekend lijken, kunnen ze onder druk komen te staan wanneer ze niet worden nageleefd, wat kan leiden tot conflict en instabiliteit. Tegen de achtergrond van toenemende polarisatie en de schending van democratische normen, steunt Vfonds projecten die benadrukken hoe essentieel het is om deze waarden te waarborgen en te beschermen.
Vfonds ondersteunt publieksgerichte projecten die bijdragen aan democratisch burgerschap en mediawijsheid binnen de context van onze democratie.
Democratisch burgerschap
- Kennis en waardering van de klassieke grondrechten: projecten die inzicht bieden in de werking van de democratie, zoals kennis over de Grondwet, internationale verdragen, onafhankelijke rechtspraak, hoe men zelf invloed kan uitoefenen door gebruik te maken van stemrecht, het recht om te demonstreren en petities te starten.
- Democratisch debat: initiatieven die leren hoe standpunten in te nemen, deel te nemen aan dialoog en debat, en respect te hebben voor de rechten en meningen van anderen. Dit omvat het omgaan met polarisatie, het bijdragen aan constructieve discussies en het ontwikkelen van een onderbouwde opinie of reflectie.
Mediawijsheid
- Bewustwording van (sociale) media en hun werking: projecten die inzicht bieden in hoe (sociale) media een invloedrijke factor zijn in de democratische samenleving, inclusief het begrijpen van de werking van algoritmes, het herkennen van nepnieuws en het beoordelen van de betrouwbaarheid van bronnen.
- Verantwoordelijk gebruik van media: initiatieven die leren hoe je verantwoordelijk interacties kunt aangaan op sociale media, in lijn met democratische normen en waarden. Dit omvat het signaleren van content die democratische normen versterkt of ondermijnt en het erkennen van het belang van feitelijke en waarachtige informatie.
Voorbeelden van projecten binnen dit thema
Alles gelezen?
Lees hier meer over het aanvraagproces, voorwaarden en beoordelingscriteria.
Ben je klaar om een aanvraag in te dienen, start dan de Quickscan.
Heb je al eerder een aanvraag gedaan? Ga dan naar de Vfonds Community.