Tegen de terreur. Hoe Europa veilig werd na Napoleon
| Beatrice de Graaf
Non-fictie
Ontdek de fascinerende reis naar vrede en veiligheid in ‘Tegen de terreur’ van Beatrice de Graaf. Na de definitieve nederlaag van Napoleon in 1815 verlangde Europa naar rust en stabiliteit. Dit boek neemt je mee op een boeiende reis door 25 jaar van oorlog en chaos, waarin de oprichting van een nieuwe Europese Verdedigingsgemeenschap centraal staat. Een voorloper van de NAVO die vrede en veiligheid beloofde.
De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s | Erik Somers
Fotoboek
Beleef de indrukwekkende geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Elke provincie heeft een selectie foto’s samengesteld: de visuele canon van de eigen provincie tijdens de jaren van oorlog en bezetting. Dit boek brengt de meest aansprekende foto's uit Nederland, Suriname, de Antillen en Nederlands-Indië samen in één krachtige bundel. Een visuele reis door een tijd vol uitdagingen, strijd en hoop.
Dit project was gelanceerd in het kader van 75 jaar vrijheid en werd uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS en Vfonds.
Democratie is niet voor bange mensen | Marcia Luyten
Non-fictie
Stap in de uitdagende wereld van ‘Democratie is niet voor bange mensen’, een prikkelend boek dat ons aanmoedigt om moedig deel te nemen aan het democratische proces en onze stem te laten horen. Laat je inspireren en ontdek hoe jij een actieve rol kunt spelen in het vormgeven van de samenleving.
Aleksandra
| Lisa Weeda
Fictie
In dit meeslepende verhaal wordt Lisa, op zoek naar haar identiteit, meegevoerd in een wereld vol mysterie en nostalgie te midden van het veranderende Europa. Haar zoektocht, geïnspireerd door haar 94-jarige grootmoeder Aleksandra, leidt haar naar het Oekraïense Loegansk, waar ze het graf van haar verdwenen oom Kolja hoopt te vinden. Een reis die haar niet alleen fysiek, maar ook in de tijd laat tuimelen.
Japien
de Joode | Frank Jonker & Danker Jan Oreel
Stripboek
Verken het aangrijpende verhaal van de enige Joodse familie op Urk tijdens WOII. Het stripboek begeleidt je door een reis van geluk, verdriet en de diepgaande impact van de Holocaust.
Scholen kunnen het stripboek samen met een gratis lespakket bestellen. Klik hier
om een exemplaar te bestellen.
Waarom Vfonds dit project steunt
Het stripverhaal wil dat jongeren meer weten over hun eigen oorlogsgeschiedenis. Vfonds heeft daarom €15.000 gegeven voor dit project. Door het makkelijk te begrijpen verhaal kunnen scholieren zich beter inleven in de slachtoffers van de oorlog en leren over discriminatie, racisme en antisemitisme in zowel de Tweede Wereldoorlog als vandaag.