Nationale Dodenherdenking op 4 mei
Tijdens de Nationale Dodenherdenking herdenken we alle militairen en burgers die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen door oorlogssituaties en vredesmissies – in Nederland en daarbuiten.
We denken aan hun verhalen en aan wat ze ons hebben nagelaten: de vrijheid, democratie en vrede.
Wat gebeurt er tijdens de herdenking op de Dam?
Op 4 mei is de Dam in Amsterdam het hart van de herdenking. Duizenden mensen verzamelen zich rond het Nationaal Monument.
19:58 uur – De klokken van de Nieuwe Kerk luiden. Hun diepe, rustige klanken gaan over de Dam en roepen op tot stilte. Het rumoer verstomt, de stad komt tot stilstand.
20:00 uur – De Last Post klinkt, een internationaal symbool van respect voor gesneuvelde militairen en oorlogsslachtoffers. Vervolgens houden we twee minuten stilte.
Na de stilte – Het Wilhelmus wordt gezongen, en er worden kransen gelegd namens het koningshuis, de regering, de stad Amsterdam en nabestaanden. Deze kransen symboliseren respect en blijvende herinnering.
Toespraken – De koning, de burgemeester van Amsterdam of een vertegenwoordiger van oorlogsgetroffenen spreekt. Ze delen woorden van herinnering, verdriet en dankbaarheid en benadrukken waarom vrijheid, democratie en vrede altijd onze inzet waard blijven.
De Nationale Dodenherdenking wordt georganiseerd en gecoördineerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Met jouw initiatief bijdragen aan vrijheid?

Waarom twee minuten stilte?
De twee minuten stilte zijn een moment van collectieve bezinning. We staan stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.
Sinds 1946 houdt Nederland op 4 mei deze stilte als eerbetoon aan de slachtoffers. Het is sindsdien een vast ritueel dat ons herinnert aan de waarde van vrede en vrijheid.
Vfonds steunt Theater na De dam op 4 mei
Herdenken gebeurt ook in het theater. Theater Na de Dam brengt op 4 mei in tientallen steden voorstellingen die raken, verrassen en verbinden. Oorlogsherinneringen komen tot leven, verteld vanuit diverse perspectieven – als verhalen van toen, vertaald naar het nu.
Vfonds ondersteunt Theater Na de Dam, dat met haar voorstellingen verbinding en wederzijds begrip bevordert.

Wat is Theater na de Dam?
Op 4 mei start Theater na de Dam, waarbij makers uit heel Nederland voorstellingen spelen over de Tweede Wereldoorlog. Ze brengen het verleden tot leven in het heden.
In Amsterdam zijn er voorstellingen te zien in onder andere Koninklijk Theater Carré, De Kleine Komedie en de Stadsschouwburg. Maar ook in de rest van het land – van grote theaterzalen tot buurthuizen – kun je een van de meer dan 130 optredens bijwonen.
Van spoken word tot dans, van muziek tot jeugdtheater: de voorstellingen worden gemaakt door zowel professionals als jongeren. Elke voorstelling biedt een unieke kijk op de Tweede Wereldoorlog en de betekenis van vrijheid vandaag de dag.
Meer weten over Theater na de Dam
Ook een voorstelling bezoeken? Bekijk hier het programma van Theater na de Dam.
Met jouw initiatief bijdragen aan vrijheid?
