De deelnemers, 15 jongeren tussen 16 en 20 jaar oud, spelen hierin een actieve rol. Tijdens tien bijeenkomsten bereiden ze zich voor op een studiereis naar historische locaties zoals Oraniënburg / Sachsenhausen en Auschwitz-Birkenau. Ze leren over en verdiepen zich in vijf minderheidsgroepen, vergelijkbaar met hoe Nazi-Duitsland ze classificeerde, en trekken parallellen met de moderne samenleving.
Daarnaast heeft het project een spin-off, waarbij de deelnemers ingezet worden als ambassadeurs en hun leeftijdsgenoten inspireren om na te denken over inclusiviteit. Samen met Nationaal Monument Kamp Vught wordt een lespakket ontwikkeld dat de ervaringen van de deelnemers gebruikt om het thema aan te pakken. De deelnemers zullen deze lessen verzorgen, waardoor naar verwachting 150 leerlingen van basisscholen in Vught worden bereikt.
Waarom steunt Vfonds dit project:
Vfonds ondersteunt dit project met €2.500 om jongeren bewust te maken van het belang van inclusiviteit en tolerantie als essentiële pijlers van een vreedzame samenleving.
Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie
Benieuwd hoe wij dat doen?