Alle projecten

Oorlogsverhalen in de klas

Het project 'Oorlogsverhalen in de klas' laat kinderen zien dat ouderen ook kind zijn geweest. En dat kinderrechten van alle tijden zijn, of je toen geboren bent in voormalig Nederlands-Indië, of nu een vluchteling uit Syrië bent.

Oorlogsverhalen in de klas. 
Vanaf: mei/juni 2024. 
Lees meer op de website van Lot's Foundation

Het project 'Oorlogsverhalen in de klas' is ontstaan uit een samenwerking tussen het Jo Visser fonds, Lot's Foundation en Leyden Academy en is mede mogelijk gemaakt door Vfonds. 

Het Jo Visser fonds stimuleert beter (zorg)onderwijs, positieve beeldvorming en waardevolle ontmoetingen tussen jong en oud. Intergenerationele ontmoetingen dragen bij aan kennisvergroting en een beter beeld over (werken in de) ouderen(zorg).

Lot’s Foundation wil kinderen, waar dan ook, vertellen wat hun rechten zijn. Ieder kind heeft rechten, altijd en overal. Recht op een veilige plek, onderwijs, een eigen mening en nog veel meer. Lot’s Foundation werd in 2014 opgericht. Herman van Veen is geestelijk vader van Lot. 

Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing is in november 2008 opgericht en richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen. Inhoudelijk zijn de speerpunten vitaal, betekenisvol en verbonden hierbij leidend.

Mijn verhaal! Jouw verhaal? 
Insteek van dit project is om kinderen te laten zien dat ouderen ook kind zijn geweest. En dat kinderrechten van alle tijden zijn, of je toen geboren bent in voormalig Nederlands-Indië of nu een vluchteling uit Syrië bent. Op verschillende manieren worden deze verhalen toegankelijk gemaakt en naar deze tijd vertaald. Dit kan via filmpjes, theater en podcasts. Ook kunnen ouderen (en kinderen) zelf hun verhaal in de klas vertellen.

De basis van verhalen die Lot’s Foundation gaat gebruiken voor haar digitale lesprogramma over burgerschap en kinderrechten zijn diepgaande gesprekken met ouderen. Kenniscentrum Leyden Academy on Vitality and Ageing heeft de interviews afgenomen bij ouderen met een oorlogsverleden. Confronterende ervaringen die vaak laten zien dat de oorlog van lang geleden nog steeds impact heeft op hun leven en dat van hun kinderen.

De al eerder afgenomen interviews met ouderen zijn omgezet in pakkende verhalen voor kinderen van basisscholen. Hiervoor zet Wereldwijs met Lot haar onderwijsexperts in, die in het kader van het vak burgerschap speciale lesprogramma's maken. Insteek is de vraag: ‘Dit is mijn verhaal. Wat is jouw verhaal?’.

“Misschien heeft het oorlogsverleden van mijn moeder gezorgd voor een hechtingstrauma. En dat zij dat nu weer op haar beurt aan mij heeft doorgegeven…"
Anonieme deelneemster interviewsessie

Waarom steunt Vfonds dit project:
Het project 'Oorlogsverhalen in de klas' (Mijn verhaal! Jouw verhaal?) sluit aan bij onze ambitie om kennis over oorlog en conflicten in de wereld te vergroten, het belang van en waardering voor de democratische rechtsstaat te benadrukken en mensen vaardigheden te leren om zelf een actieve bijdrage te leveren. 

Het lespakket is gericht op toegankelijk om kinderen aan het denken te zetten, een vorm van reflectie te geven en kennis te vergroten door herkenning en inleving. Daarom is het belangrijk dat in de rode lijn niet alleen aandacht is voor slachtofferschap en extremen, maar ook voor de kleine dingen en het vergroten van veerkracht van de kinderen.

Via een aansprekend lespakket dat via een digitaal leerplatform (Wereldwijs met Lot) wordt aangeboden, krijgen kinderen kennis over mensenrechten (specifiek kinderrechten) in tijden van oorlog en conflict. Via gastlessen, interviews en creatieve werkvormen (theater etc.) wordt jong en oud met elkaar in contact gebracht en uitgedaagd om hun ervaringen te delen en bij te dragen aan interessante lesstof voor het verplichte onderdeel Burgerschapsonderwijs. Dit laatste is van belang om kennis te hebben van en waardering voor de democratische rechtsstaat die we met zijn allen maken.

Vfonds levert een financiële bijdrage van € 25.000,- voor dit project. 

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?