Staat van de Macht
Vanaf: 5 april t/m 14 juli 2024.
Lees meer over dit project op de website van Stichting Koppelkerk.
Staat van de Macht is een breed cultureel programma, bestaande uit verschillende evenementen die plaatsvinden in de Koppelkerk in Bredevoort. De inspiratie voor dit project vindt men in het werk en de filosofie van Martha Nussbaum. In haar betoog laat ze zien waarom het leven in onze pluralistische democratische samenleving nood heeft aan (het trainen van) zelfkennis en zelfkritiek, menslievendheid en verbeeldingskracht. Dit kan met behulp van de kunsten: theater, muziek, workshops, lezingen, exposities, cartoons en nog veel meer!
Ilja Leonard Pfeijffer is dichter, classicus en de auteur van moderne klassiekers als La Superba, Brieven uit Genua en Grand Hotel Europa. Alkibiades is zijn meest ambitieuze roman. ‘Democratie had ons vrijheid gegeven en daarmee een heilige reden waarom wij de oorlog niet mochten verliezen, maar met democratie gingen wij de oorlog niet winnen.’
De Zieke Geest. De mens, het blijft een raadselachtig wezen. Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs? Het zijn vragen waarop Manuel een antwoord gaat vinden.
Onderzoeker en universitair docent dr. Peter Malcontent is een expert op het gebied van de geschiedenis van de internationale betrekkingen. Zijn aandacht gaat vooral uit naar de geschiedenis van de mensenrechten en de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Kunst kan een krachtige stem zijn in een wereld waar al te vaak de wapens worden opgepakt. Cartoonisten nemen de rol van tegenmacht met verve – en vaak met humor - op zich. Op vreedzame wijze, maar zonder zich te schikken in hun lot, drukken getalenteerde tekenaars op scherpe manier hun perspectief op de staat van de wereld uit.
Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is schrijver, essayist en scenarist. Zij publiceerde diverse romans, verschillende scenario's, toneelstukken, korte verhalen en essays. Zij geeft hierin blijk van haar gevoel voor de tijdgeest.
Menno Hurenkamp (1971) is hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen het programma ‘Staat van de Macht’ is een gesprek over de staat van de democratie van groot belang. Immers: het zijn geen makkelijke tijden voor de democratie, die lokaal, nationaal en internationaal onder druk staat.
Waarom steunt Vfonds dit project:
Dankzij het brede scala aan activiteiten tijdens 'Staat van de Macht' is er aansluiting met de verschillende doelstellingen van Vfonds. Zo wordt kennis van oorlog en conflict vergroot door de exposities en gesprekken met specialisten en deskundigen. Ook wordt er veel aandacht besteed als het gaat om het vergroten van kennis over, reflectie op en waardering van de democratische rechtsstaat. Neem bijvoorbeeld de theatervoorstelling over de opkomst van de Grondwet als voorbeeld, of de kinderworkshop 'Democracity'. Tot slot wordt er gewerkt aan burgerschapsvaardigheden in verschillende workshops en het mini-burgerberaad. Alle activiteiten in het programma zijn gericht op interactie en het aangaan van gesprekken met bezoekers. Vfonds levert een bijdrage van € 25.000,-.
Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie
Benieuwd hoe wij dat doen?