TV Serie 'De Joodse Raad'
Vanaf: 10 maart 2024 op NPO 1.
De vijf afleveringen zullen ook online te zien zijn op NPO Start.
Uit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de jaren 1940-1945 zoveel Joden afgevoerd als uit Nederland. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? In de vijfdelige historische dramaserie 'De Joodse Raad' zie je de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. Voor welke dilemma’s werd de Joodsche Raad gesteld? Waarom werkten de Joden vrijwel direct mee aan dit initiatief van de Duitse bezetter? Hoofdrollen in de serie zijn voor Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitse bezetter de Joodsche Raad ingesteld als contactorgaan met de Amsterdamse joodse gemeenschap. Achteraf gezien werd deze raad verweten te meegaand te zijn geweest met de Duitsers. In de serie De Joodse Raad voel je de onmogelijke keuzes waar de Duitse overheerser de Joodse gemeenschap voor stelt op het scherpst van de snede.
In De Joodse Raad volg je in het bijzonder het indringende verhaal van vader en dochter Cohen. David Cohen was samen met Abraham Asscher voorzitter van de raad. David en zijn dochter Virrie Cohen proberen beiden op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt. Maar hierdoor dreigen ze elkaar juist te verliezen.
Waarom steunt Vfonds dit project:
De Joodse Raad is een serie die aansluit op de doelstellingen van Vfonds en is bedoeld om een groot internationaal publiek te trekken. De serie wordt 'prime time' uitgezonden bij de EO en is ook te zien op NPO Start, om de toenemende groep non-lineaire kijkers te bereiken.
Tot op heden heeft niemand het aangedurfd om in deze vorm het beladen verhaal van De Joodse Raad te vertellen. De tijd is daar nu rijp voor en de kijker wordt meegevoerd in de onvoorstelbare dilemma's waar de twee hoofdpersonen zich voor geplaatst zien. De serie zal ongetwijfeld leiden tot levendige discussies en dat willen we ook. Dan pas kunnen we leren van ons verleden.
De impact van deze serie zal naar verwachting groot zijn, omdat de media hier zeker veel aandacht aan zal gaan besteden, zowel in kranten, magazines als op TV. Wij willen het Nederlandse publiek uitdagen na te denken over de vraag: wat zou jij doen? Dit mag immers nooit meer gebeuren en welke belangrijke lessen hebben we hiervan geleerd?
Vfonds steunt dit project met een financiële bijdrage van € 147.000,-.
Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie
Benieuwd hoe wij dat doen?