Verborgen Verzet - Luciana Rescia, een Italiaanse in het Nederlandse verzet
Vanaf: april 2024.
Lees op meer op 1001italianen.nl.
Dit project over Luciana Rescia, een Italiaanse in het in het Nederlandse verzet, vertelt het verhaal van een bijzondere vrouw in een roerige tijd in de Nederlandse geschiedenis. Door middel van een podcastserie, een publicatie, een onlinepresentatie, twee publieksevenementen en twee gastcolleges, krijgen we inzicht in haar leven, haar keuzes en haar dilemma’s, hoe zij daarmee omging en hoe zij een voorbeeld voor de huidige generatie vormt.
Dit project biedt een vernieuwende, veelstemmige en internationale kijk op de Nederlandse geschiedenis en het leven rondom WOII. Wat is de bijdrage van een keurige Italiaanse huisvrouw aan onze geschiedenis?
Luciana is niet zomaar een migrant. Anders dan de meeste Italianen in Nederland, is zij antifascist en politiek betrokken. Zij kiest daardoor partij tégen haar fascistische land van herkomst en vóór het verzet, in tegenstelling tot haar landgenoten. Hoe ga je om met dilemma’s als gevolg van een dubbele loyaliteit en van een verscheurde identiteit, onder de druk van tragische politieke gebeurtenissen? Hoe komen die tot uiting en hoe worden die opgelost? Haar casus vergroot het bewustzijn en de kennis van intergenerationele doorwerking van trauma na WOII.
Luister de podcast op Spotify, op DOCS (Radio 1) of lees meer op VPROgids.nl.
Waarom steunt Vfonds dit project:
Het project sluit aan op onze doelstellingen en het verhaal van Luciana Rescia maakt duidelijk hoe complex en moeizaam de weg naar democratie en vrede was in de jaren 30/40. Dubbele loyaliteit in tijden van oorlog speelt ook bij conflicten vandaag de dag een grote rol. Dit project biedt de kans om bewust te worden van de grondpatronen van exclusie en prevaricatie in de samenleving maar ook van de morele bewapening ertegen. Haar persoonlijke geschiedenis maakt mogelijk dat mensen (leren) reflecteren op morele kwesties en dilemma’s, met elkaar in gesprek gaan, naar elkaar luisteren, een eigen kritische houding ontwikkelen en actief deelnemen aan (het publieke debat in) de samenleving. Vfonds levert een financiële bijdrage van € 14.000,-.
Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie
Benieuwd hoe wij dat doen?