Witte Anjer Prijs 2024
Vanaf 6 februari tot 31 maart is het mogelijk om iemand te nomineren voor de Witte Anjer Prijs. De nominaties worden beoordeeld door een jury die een selectie van 20 nominaties maakt. De selectie genomineerden worden uitgenodigd voor de Witte Anjer Prijsuitreiking op 13 juni, waar de winnaar officieel bekend wordt gemaakt.
Het Nationaal Comité Veteranendag reikt sinds 2018 jaarlijks de Witte Anjer Prijs uit aan mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen. De Witte Anjer is een symbool van waardering voor alle Nederlandse veteranen. De steun van naasten kan ontzettend belangrijk zijn voor veteranen. Denk aan de oprichter van het veteraneninloophuis, een ondersteunend thuisfront, een burgemeester die zich elk jaar extra inzet om een prachtige lokale Veteranendag te organiseren of simpelweg de
buurman/buurvrouw die altijd klaarstaat.
Door iemand te nomineren voor de Witte Anjer Prijs zet je diegene in het zonnetje en krijg je de kans om diegene te bedanken voor zijn of haar inzet. Afgelopen jaar ging de prijs naar Sterre van den Boogaard en Ruben Lindenhovius, zij wonnen de prijs voor hun initiatief ‘Boots on the Ground’ en de voorbeeldfunctie die zij met dit initiatief vervullen voor jongeren om zich in te zetten voor de erkenning en waardering van veteranen.
De Witte Anjer is bij de oudere generatie bekend omdat wijlen Prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen. De Witte Anjer heeft echter een diepere, historische betekenis.
Zaterdag 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting, was de eerste verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis, die van Prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep geheel spontaan die gelegenheid aan om hun onvrede over de bezetting te uiten en om de bezetter te tonen dat hun hart bij de Koninklijke familie lag. Overal in het land stak men 29 juni 1940 de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis onder bloemen bedolven.
De reactie van de Duitse bezetter op deze uiting van verzet bleef niet uit. Hij kwam direct na 29 juni met een aantal drastische maatregelen: de Nederlandse vlag werd verboden; Koninginnedag mocht niet langer worden gevierd; het Wilhelmus mocht niet meer worden gezongen; portretten van de Koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het Koninklijk Huis werden vervangen. De Nederlanders voelden zich gesterkt door hun eerste verzetsdaad.
Het dragen van de Witte Anjer krijgt door deze geschiedenis een bijzondere betekenis. Op speciale evenementen zoals de Anjerconcerten en tijdens de Nederlandse Veteranendag wordt aan de bezoekers anjers verstrekt om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te tonen.
Waarom steunt Vfonds dit project:
De Witte Anjer Prijs en alle gebeurtenissen daaromheen, sluiten goed aan op onze doelstelling binnen het thema, namelijk de erkenning en waardering voor veteranen vergroten. Veteranen hebben zich ingezet voor onze vrijheid en democratische waarden. Met gevaar voor eigen leven en soms blijvende persoonlijke gevolgen. Ze spreken uit eigen ervaringen en laten zien met welke nuances, dilemma’s en perspectieven zij te maken hebben. Door hun verhalen en getuigenissen begrijpen we beter voor welke waarden is gestreden. Ook vergroten deze verhalen onze kennis over oorlogen en conflicten.
Vfonds steunt dit project met een financiële bijdrage.
Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie
Benieuwd hoe wij dat doen?