Vragen over de Vrijheidsmaaltijd

Bekijk hieronder of je het antwoord vindt op jouw vraag. Zijn er dingen niet duidelijk of staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Iedere maandag, woensdag en donderdag tussen 10:00 en 12:00 staan onze projectadviseurs voor je klaar.

In het kort is de Vrijheidsmaaltijd: een bijzondere ontmoeting aan een eettafel. En in de praktijk betekent het dat je op 5 mei met buren, bekenden en onbekenden een maaltijd deelt, en ondertussen praat over wat vrijheid voor jou én voor de anderen betekent.

Traditie

De Vrijheidsmaaltijd groeit langzaam uit tot waardevolle traditie in Nederland, en dat is niet zo gek. Het is een moment waarop je mensen kunt spreken die je anders misschien niet zo snel spreekt, en waarop onderwerpen bespreekbaar worden die anders misschien niet zo snel aan bod komen.

Verbinding 

De Vrijheidsmaaltijd werkt, kortom, verbindend en het biedt een prachtige, gezellige en smakelijke gelegenheid om stil te staan bij zoiets belangrijks als onze vrijheid.

Op 5 mei - Bevrijdingsdag dus. Waar en hoe laat je de Vrijheidsmaaltijd organiseert, dat beslis je helemaal zelf.

Op Vrijheidsmaaltijden.nl lees je er meer over. Daar kun je je Vrijheidsmaaltijd ook aanmelden voor gratis Vrijheidssoep, gesprekskaartjes, placemats en posters.

Het doel van de Vrijheidsmaaltijd is om mensen samen aan tafel te krijgen die normaal misschien niet zo snel met elkaar in gesprek gaan, en die het een mooi idee vinden om samen vrijheid te vieren. Dat kunnen buren zijn, maar ook collega’s, studenten of clubgenoten.

Aanschuiven kan ook

Wil je aansluiten bij een Vrijheidsmaaltijd bij jou in de buurt, en nieuwe mensen leren kennen? Dat juichen we toe. Op Vrijheidsmaaltijden.nl vind je locaties van maaltijden waar een plekje voor je vrij is.

In principe kan iedereen een Vrijheidsmaaltijd organiseren. Maar je komt alleen in aanmerking voor een financiële bijdrage als je officieel een stichting of vereniging bent, en gevestigd bent in het Koninkrijk der Nederlanden (dus inclusief het Caribisch gebied).

Verzamel de volgende gegevens alvast

Voor de aanvraag van een financiële bijdrage is het nodig dat je:

  • ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel;
  • in het bezit bent van een zakelijke rekening op naam van je stichting of vereniging;
  • een korte beschrijving hebt van hoe je invulling wil geven aan de maaltijd (dat kan in dit document);
  • een globale begroting van de kosten hebt (dat kan in dit Excel-bestand). 

Ben je onderdeel van een koepelorganisatie?

Dan zijn er twee manieren om ook een aanvraag te doen:

  • Heeft de koepelorganisatie één KVK-inschrijving en één IBAN voor alle afdelingen? Dan krijgt de koepelorganisatie een account voor de Vfonds Community en stelt het 1 contactpersoon aan die de aanvragen namens alle afdelingen indient.
  • Heeft elke afdeling van de koepelorganisatie een eigen KVK-inschrijving en eigen zakelijke IBAN t.n.v. de afdeling? Dan krijgt elke afdeling een eigen account voor de Vfonds Community en dient het de eigen aanvraag in. 
  • Heeft jouw koepelorganisatie een andere vorm? Neem dan contact met ons op.

Termijn

Je kunt vanaf 9 december 2024 tot en met 14 maart 2025 een aanvraag bij Vfonds indienen. Let wel op: de regeling stopt wanneer het budget op is. En dat kan ook al éérder zijn dan 14 maart 2025. Wacht dus niet te lang met jouw aanvraag.

Heb je vragen over de financiële regeling?

Neem dan contact op met Vfonds via 030-2006 833 of aanvragen@vfonds.nl. Doe je voor het eerst een aanvraag voor een koepelorganisatie? Dan is het noodzakelijk om eerst even met ons te bellen.

Voor alle andere vragen over de Vrijheidsmaaltijd kan je contact opnemen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei via vrijheidsmaaltijden@4en5mei.nl.

De hoogte van de financiële bijdrage die je kunt aanvragen voor je Vrijheidsmaaltijd, hangt af van hoeveel mensen er mee-eten.

Komen er tussen de 25 en 50 personen? Dan kun je € 350 aanvragen.

Komen er 50 personen of meer? Dan kun je € 1.000 aanvragen

Deze bedragen kun je vrij besteden aan je Vrijheidsmaaltijd. Je kunt er bijvoorbeeld kookgerei of een partytent mee huren. Je kunt er eten van kopen of er promotiemateriaal van betalen. Wil je een spreker uitnodigen die komt vertellen over vrijheid? Of muzikanten die komen spelen? Ook daar mag je de bijdrage voor gebruiken.

Dit valt niet onder de bijdrage

Alcoholhoudende dranken, drugs, materialen die niet bijdragen aan de Vrijheidsmaaltijden en spullen die je ook bij de gemeente kunt aanvragen – zoals verkeersborden of afvalbakken – kunnen niet betaald worden vanuit de financiële bijdrage. Je bekijkt de volledige algemene voorwaarden hier.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei (NC) is de aanjager, verbinder en ondersteuner van de Vrijheidsmaaltijden, onder andere door lokale organisatoren en kwartiermakers aan te moedigen om Vrijheidsmaaltijden te organiseren.

Vfonds deelt met NC de ambitie om de Vrijheidsmaaltijden te laten uitgroeien tot een landelijke traditie op 5 mei. Daarvoor heeft Vfonds een financiële regeling beschikbaar gemaakt. De financiële regeling voor de Vrijheidsmaaltijden sluit aan bij het motto van Vfonds voor 5 mei: Heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie. Juist nu onze vrijheid meer dan ooit onder druk staat, vindt Vfonds het belangrijk om het gesprek hierover met elkaar te blijven voeren.