Aanvraag doen

Onze vrijheid

In het thema 'Onze vrijheid' ondersteunen we projecten die lessen trekken uit oorlog en gewelddadig conflict, vanaf 1933 tot nu.

De geschiedenis van Vfonds is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Het geeft kleuring en afbakening aan ons werkveld. Vfonds steunt projecten die laten zien dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en de gevolgen van oorlog en gewelddadig conflict sinds 1933 belichten. Deze afbakening omvat de Tweede Wereldoorlog en de aanloop daar naartoe, de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië en alle gewelddadige conflicten en (vredes)missies waarbij het Koninkrijk der Nederlanden sindsdien betrokken was.

Het doel is om het bewustzijn te vergroten over de waarde van vrijheid en de noodzaak om deze actief te beschermen en te bevorderen.

Vanaf september 2024 vieren we 80 Jaar Vrijheid. Hiervoor gelden de reguliere voorwaarden en criteria.

Voor kleinschalige, lokale projecten tot een bedrag van € 5.000 is een speciale laagdrempelige procedure.

Centraal in 'Onze vrijheid' staan de lessen die we als samenleving trekken uit oorlog en gewelddadig conflict. De Tweede Wereldoorlog blijft een bron van verhalen en getuigenissen die concreet laten zien hoe de fundamentele rechtsstatelijke, democratische en morele normen in het verleden zijn geschonden. Ze gaan over ontwrichting van de samenleving en het niet-functioneren van de democratische rechtsstaat.

Juist de verhalen over schending tonen het belang van de democratische rechtsstaat als beschermer van universele rechten en vrijheden. Het vertellen van de verhalen maakt de waarden waarvoor is gestreden ‘menselijk’. Daarom wordt de Tweede Wereldoorlog wel genoemd als moreel ijkpunt voor de Nederlandse samenleving: een geschiedenis waaruit we onveranderlijke en universele lessen kunnen trekken.

In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog zijn terugkijkend grondpatronen c.q. mechanismen te zien die leiden tot de uitschakeling van de democratische rechtsstaat. Niet alles is te koppelen aan de Tweede Wereldoorlog en de aanloop er naartoe; de geschiedenis herhaalt zich niet één-op-één. Wel kunnen bepaalde mechanismen zich opnieuw vertonen. Het is daarom van belang om:

  • alert te zijn op grondpatronen en – als ze zich vertonen – die te herkennen;
  • te benadrukken voor welke waarden tijdens en na afloop van de Tweede Wereldoorlog is gestreden.

We bakenen het thema chronologisch af vanaf 1933 tot en met het heden. Tegen de actuele achtergrond van oorlog op en rond ons eigen continent kunnen ondersteunde projecten ook gaan over de manier waarop dit inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden op dit moment raakt.

Onder het thema Onze Vrijheid ondersteunt Vfonds publieksgerichte projecten die lessen trekken uit oorlog en gewelddadig conflict. Ze gaan over:

  1. de gevolgen en ontwrichtende werking van oorlog en gewelddadig conflict sinds 1933 tot en met het heden;
  2. de bestendiging van vrede en vrijheid sinds 1933 tot en met het heden. Die is niet alleen te danken aan actoren binnen het Koninkrijk der Nederlanden, maar óók aan de totstandkoming van internationale verdragen en de oprichting van internationale samenwerkingsverbanden zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en de NAVO. Deze internationale verbanden zijn fundamenteel voor de vrede en vrijheid waarvan we als inwoners inmiddels bijna 80 jaar profiteren.
  3. mogelijke parallellen tussen grondpatronen uit het verleden en de huidige samenleving

Ondersteunde projecten zijn gericht op publiek en stimuleren de bezoeker of deelnemer om:

  • Te kijken en / of luisteren;
  • Kennis op te doen;
  • Te leren omgaan met dilemma’s en tegenstellingen;
  • Een standpunt of mening te ontwikkelen;
  • Alertheid te ontwikkelen ten aanzien van de aantasting van vrede en vrijheid; en / of
  • Anderszins een zinvolle ervaring op te doen

Alles gelezen?

Lees hier meer over het aanvraagproces, voorwaarden en beoordelingscriteria.

Ben je klaar om een aanvraag in te dienen, start dan de Quickscan.

Heb je al eerder een aanvraag gedaan? Ga dan naar de Vfonds Community.