Tentoonstelling: Liefde in Oorlogstijd
Vanaf: 5 juni 2024 t/m 30 maart 2025 in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.
Kijk voor meer informatie op de website Vrijheidsmuseum.nl.
Het is misschien een gek idee, maar voor de meeste mensen ging het leven, en dus ook de liefde, tijdens de oorlog gewoon door. Soms werd het normale leven onderbroken door verblijf in schuilkelders, op onderduikadressen of tijdens gedwongen tewerkstelling in Duitsland, maar ook daar dook de liefde op. Zelfs in doorgangs- en concentratiekampen sloegen vonken over, en hield de liefde mensen op de been. Vele vrouwen (en sommige mannen) vielen voor de strak in het uniform gestoken bezetter, of bevrijder. Helaas was niet ieder contact met soldaten rooskleurig: oorlog en bezetting bracht soms ook seksueel geweld. Onderwerpen als de vervolging van homoseksuelen en de grootschalige betaalde liefde in de oorlogsjaren komen eveneens aan bod. Innige, onvoorwaardelijke vriendschap en liefde tussen soldaten in het leger ontbreekt niet in deze tentoonstelling.
Liefde in Oorlogstijd is een unieke expositie waarin de bezoeker wordt ondergedompeld in de sfeer van een knus straatje in de jaren 40 met aan weerszijden volledig historisch ingerichte ruimtes. Achter de ene deur zit een huiskamer, achter de andere deur een onderduikruimte of een café waar de bevrijding gevierd wordt. Dit maakt de expositie een avontuurlijke beleving voor jong en oud. De tentoonstelling is geïnspireerd door het gelijknamige boek van Steffie van den Oord, vanaf 4 juni 2024 in nieuwe druk verkrijgbaar.
Van een jongen die tijdens dwangarbeid in Duitsland zijn eerste vriendje ontmoette, tot een pas getrouwd stel dat Auschwitz overleefde, steeds weer op zoek naar een teken dat de ander nog leefde. Deze persoonlijke liefdesverhalen hadden vaak grote gevolgen, zoals: de reis van duizenden oorlogsbruiden van én naar Nederland, de minstens zovele kinderen die werden verwekt door een geallieerde of Duitse soldaat, de vervolging van homoseksuelen en de grootschalige betaalde liefde in de oorlogsjaren. Achter speciale gordijntjes kunnen volwassenen zelfs gluren naar verhalen over seks in oorlogstijd en vibrators uit de jaren 40 bewonderen.
Waarom steunt Vfonds dit project:
De expositie laat niet alleen zien dat liefde van alle tijden is, maar ook van alle mensen. Liefde overschrijdt het denken in groepen en grenzen; niet alleen in een vreedzame samenleving maar ook in tijden van oorlog en conflict.
Bij het maken van de tentoonstelling is extra rekening gehouden met een jong publiek. Voor scholen en jonge bezoekers wordt bij de expositie een kijkwijzer ontwikkeld. Jongeren maken op hun eigen niveau kennis met verhalen over verkering in oorlogstijd. Daarnaast worden er boekpresentaties, lezingen en documentaire screenings georganiseerd. Vfonds steunt dit project met een financiële bijdrage van € 30.000,-.
Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie
Benieuwd hoe wij dat doen?