Tentoonstelling Oorlog op zee - Bunkermuseum Vlieland
Vanaf: 2 april 2024
Meer informatie is te vinden op de website van Bunkermuseum Vlieland.
Ook op Vlieland heeft de Tweede Wereldoorlog sporen achtergelaten. Vrijwel meteen na de capitulatie begonnen de Duitsers met de bouw van verdedigingswerken. De door de Koninklijke Marine gebouwde kustbatterij, op Vlieland bekend als het Fort, werd door de Duitsers in gebruik genomen en uitgebouwd.
De eerste jaren zijn de Duitse fortificaties vooral bedoeld voor de Duitse luchtverdediging en gericht tegen overvliegende Engelse bommenwerpers op weg naar Duitse steden. Vanaf 1942 beginnen de Duitsers met de bouw van de Atlantikwall en ook op Vlieland worden hiervoor stellingen gebouwd. In de duinen worden drie bunkercomplexen gebouwd die vooral tot doel hebben een eventuele geallieerde landing af te slaan. Ook op de rest van het eiland gaat de bezettingsmacht door met de bunkerbouw. Lees meer over Vlieland tijdens de oorlogsjaren.
Bijzonder kanon
In juni 1996 werd door 2 samenwerkende duikteams van Vlieland en Terschelling een kanon geborgen. Dit kanon is afkomstig van de Kriegsmarine Vorpostenboot Vp-1101 ‘Hermann Hinrich’. Dit schip is in 1943 na een treffer van een torpedo van een Beaufighter van de Royal Air Force ten noordwesten van Vlieland gezonken.
Nadat het kanon werd geborgen, heeft het lange tijd buiten gestaan. De corrosie (aantasting van het materiaal) heeft zich doorgezet en hierdoor raakte het kanon in een niet al te beste staat. Om verder verval te voorkomen, moest het kanon worden gestraald, zodat alle roest zo goed mogelijk verwijderd kon worden. Hiervoor was het nodig om het kanon zo ver mogelijk uit elkaar te halen en vervolgens weer in elkaar te zetten. Tot slot was het nog een hele klus om het kanon te vervoeren naar het museum in de duinen van Vlieland.
Waarom steunt Vfonds dit project:
Het museum heeft een uitgebreide tentoonstelling over het leven en de gebeurtenissen op en rond Vlieland tijdens de Tweede Wereldoorlog en over het hoe en waarom van de fortificaties. Het project maakt een bijzondere toevoeging mogelijk voor het cultuurhistorisch erfgoed op Vlieland uit WO2. Bezoekers wandelen door de loopgraven en de bunkers, langs de uitzichtpunten en de geschutsopstellingen. Naast vele documenten, foto’s en voorwerpen in de bunkers, heeft men in het buitenmuseum een paar grote objecten staan uit de oorlogsjaren, waaronder een middelzwaar luchtdoelkanon. Op die manier wordt er bijgedragen aan de doelstellingen 'vergroten van de kennis van oorlog en conflict' en 'vergroten van de erkenning en waardering voor het werk van veteranen'.
Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie
Benieuwd hoe wij dat doen?