Alle projecten

Vrijheidspad: start van 80 jaar vrijheid - van Mesch naar Market Garden

Het Vrijheidspad is een bijzondere 11-daagse wandelestafette die van 10 t/m 20 september de banden met ons verleden aanhaalt. Deze indrukwekkende route volgt de Market Garden Liberation Route, oftewel het Airbornepad, en markeert de start van "80 jaar vrijheid". 

Vrijheidspad
Data:
 van 10 t/m 20 september. 
Lees meer op Vrijheidspad.org.

Gedurende de 22 etappes word je langs herdenkingsplekken en vieringen geleid, waarbij persoonlijke verhalen de impact van de oorlog tijdens en na de strijd blootleggen. Door de verhalen van degenen die deze periode hebben meegemaakt, krijg je een dieper begrip van hun ervaringen en keuzes.

Het Vrijheidspad loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, met etappes van 15km.

Op 10 september start de wandelroute in Leopoldsburg, België, waar in 1944 de plannen voor Operatie Market Garden werden gepresenteerd. De route loopt via Belgisch Limburg, Eindhoven, Uden en Grave door Noord-Brabant.

Op 12 september begint in Nederlands Limburg een instroomroute vanaf de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn naar de Vlagheide in Schijndel, waar Vlaamse wandelaars aansluiten. Op 13 september wordt op de Vlagheide 80 jaar vrijheid in Noord-Brabant gevierd met het theaterstuk ‘Achter de Horizon’. Bij alle etappes zijn er activiteiten die de lokale geschiedenis verbeelden en iedereen is welkom om deel te nemen.

De laatste etappe op 20 september volgt de route van John Frosts manschappen vanaf Oosterbeek naar de John Frostbrug in Arnhem. Caroline Frost, de dochter van John Frost, loopt de laatste kilometers mee. De finish valt samen met de herdenking van de Slag om Arnhem en Bridge to Liberation bij de ‘Bridge too Far’, met aanwezigheid van veteranen van de Tweede Wereldoorlog en latere missies. Deze avond is live te volgen via tv en livestream.

Operatie Market Garden bestond o.a. uit de luchtlandingsoperatie die werd uitgevoerd door Britse, Amerikaanse en Poolse parachutisten. Hun doel was de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen.

Waarom steunt Vfonds dit project?

Het Vrijheidspad sluit goed aan op de missie en doelstellingen van Vfonds. Het evenement draagt bij aan het vergroten van kennis over oorlog en conflict. Ook is het bereik groot door de samenwerking tussen verschillende provincies, gemeenten en andere organisaties. De lokale, historische aanpak maakt het project onderscheidend en deelnemers worden gestimuleerd om te reflecteren op het begrip van vrijheid. Het koppelen van historische context aan sport wordt als krachtig bestempeld. Vfonds is daarom een logische financier en levert een bijdrage van € 95.000,-.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie.

Benieuwd hoe wij dat doen?