Alle projecten

Documentaire: In dienst van de vrede

De documentaire ‘In dienst van de vrede’ is een actuele hybride vertelling waarbij we terugblikken op de UNIFIL vredesmissie van de jaren 80. Hier waren ruim 9000 Nederlandse militairen actief over een periode van zo’n 6 jaar. Het was een bijzondere missie, waar zowel Den Haag als Defensie zich flink verkeek op het conflict en oorlogsgebied waar de vaak dienstplichtige soldaten in terecht kwamen.

Documentaire: In dienst van de vrede
Vanaf: 3 april t/m 4 oktober 2024 in diverse filmhuizen, bioscopen en theaters. 

In 1979 kreeg Nederland het verzoek om deel te nemen aan de United Nations Interim Force in Libanon, ook wel UNIFIL genoemd. Tijdens de initiële besluitvorming kwamen er vooral veel politieke argumenten naar voren om wel te gaan. Hierbij was de vrees voor imagoschade van Nederland als ze dit verzoek zouden afwijzen belangrijker dan het feit of een uitzending met veelal dienstplichtige soldaten in oorlogsgebied wel verantwoord was. Dit resulteerde dan ook in dat er onder de teruggekeerde UNIFIL-veteranen een grote groep met PTSS kampt en dit vaak pas op latere leeftijd heeft ontdekt.

Bekijk de trailer: In dienst van de vrede

Na de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Israël en Gaza zijn er ook weer spanningen en dagelijkse beschietingen aan de Libanees/Israëlische grens. Daarnaast zijn er inmiddels ruim 20.000 mensen op de vlucht voor de escalaties. Om naast de verhalen van de veteranen ook echt een actueel beeld te hebben bij de situatie, horen we Jan Keulen (toenmalig buitenland correspondent in Libanon), Nikolaos van Dam (voormalig diplomaat, ambassadeur en Midden-Oosten expert), Peter van Uhm (oud-Generaal) en Daisy Mohr (NOS correspondent vanuit Beiroet). De docu is in opdracht van Stichting Veteranen voor Libanon gemaakt door Playback Images, een Amsterdams productiebedrijf met veel ervaring in het ontwikkelen van documentaires en films. Zo hebben zij recent de docu ‘Onze jongens in de jungle’ gemaakt, over de Troepenmacht in Suriname.

Lees ook het artikel 'UNIFIL-veteranen herleven ervaringen uit Libanon: film brengt vredesmissie tot leven' op NOS.nl

Waarom steunt Vfonds dit project:

Het is inmiddels 45 jaar geleden dat de eerste militairen vanuit Nederland naar Libanon gingen. Deze documentaire kan een goed thema zijn voor de uitgezonden 'Unifillers' om met familie te bezoeken. De docu kan gebruikt worden als springplank om erover te gaan praten, iets wat velen nog niet of niet makkelijk doen. Omdat de missie ook wel 'de vergeten missie' wordt genoemd, zorgt het tegelijk voor meer interesse bij een breder, niet-militair publiek. Veel generaties van na 1985 kennen deze inzet van bijna 9000 Nederlandse militairen, veelal dienstplichtigen, niet. Om die reden is het verhaal van deze vredesmissie, waar Nederland een ruime bijdrage aan heeft geleverd, voor iedereen interessant en leerzaam. Het zorgt dus gelijk voor herkenning en erkenning voor de missie in Libanon en alle betrokkenen. Naast de vertoningen van de documentaire worden er ook Q&A's georganiseerd door middel van gesprekstafels. Vfonds levert voor dit project een bijdrage van € 20.000,-. 

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?