Op 4 mei staan we samen stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van andere oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. En de mensen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid. Op 5 mei vieren we de vrijheid. De oorlog in Oekraïne doet ons beseffen dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Vfonds zet zich al sinds WOII in voor het leven in vrijheid in Nederland door projecten te ondersteunen die bijdragen aan een vreedzame samenleving en een sterke democratie. Hieronder een overzicht van activiteiten op 4 en 5 mei die door partners van vfonds worden georganiseerd. Welk bijzonder project ga jij bezoeken? Sta ook op voor vrijheid!
Direct naar:

Voorafgaand aan 4 en 5 mei
Dit is er te doen in aanloop naar 4 en 5 mei

29 april – 5 mei | Open Joodse huizen / Huizen van verzet
Open dag
Bezoek de huizen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden of verzetslieden woonden en werkten. En luister naar hun bijzondere verhalen. Kom tussen 29 april en 5 mei langs in een huis bij jou in de buurt. Naast de herdenkingen op locatie is er ook een online talkshow op 3 mei om 20:00. Te volgen via de website van het Joods Cultureel Kwartier.

30 april | Freedom Ride
Fietsevent
Ontmoet fietsliefhebbers, militairen, veteranen en politiemensen tijdens de Freedom Ride. En vraag al fietsend aandacht voor vrede en vrijheid. Deze editie start in Apeldoorn en komt langs oorlogsmonumenten, herdenkingsplekken en andere historische locaties, waaronder legerbasis Harskamp, de politieacademie in Apeldoorn, het Nationaal Ereveld en de Veteranenbegraafplaats in Loenen. Je kunt je opgeven voor de pelotonstocht (110 km) of voor een vrije tocht (75 of 125 km).

4 – 16 mei | Eens waren we vogels
Installatie
In een bijzondere cross-mediale installatie ervaar je het verhaal van Roma en Sinti en hun lange geschiedenis van uitsluiting en discriminatie. Deze tweede editie vindt plaats in Deventer, de stad waar in 1420 de eerste Roma en Sinti ons land binnenkwamen. Je kunt dagelijks terecht op het ‘Vogeleiland’.

3 mei | gesprek voor de Dam
Gesprek
Hoe neem je verantwoordelijkheid voor de verschrikkingen uit het verleden? Aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking bespreken de Amerikaanse moraalfilosoof Susan Neiman en antropoloog Gloria Wekker hoe we om kunnen gaan met de duistere kanten van de geschiedenis.

April – juni | Geef vrijheid een gezicht
Educatie
VluchtelingenWerk Nederland organiseert een reeks bijzondere gastlessen. Hierbij is het mogelijk om een (naaste van een) overlevende van de Tweede Wereldoorlog samen met een huidige vluchteling uit te nodigen in de klas. Zij delen informatie over vluchtelingen, vertellen hun persoonlijke verhaal en gaan met de klas in gesprek over de waarde van vrijheid. Het gratis online lesmateriaal geeft extra handvatten voor docenten vanaf groep 8.
Wat weet jij over vrijheid?
Doe de vfonds vrijheidsquiz, test je kennis en win toffe prijzen.
Programma 4 mei
Dit is er te doen op 4 mei
Hele dag | Herdenkingen door Nederland
Door heel Nederland staan op 4 mei op verschillende oorlogsbegraafplaatsen en herinneringscentra herdenkingen gepland van partners van vfonds, zoals op het Nationaal Ereveld in Loenen en Nationaal Monument Kamp Vught. Bekijk onze agenda of ga naar de overzichtswebsite van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

13.30 uur – Nationaal Ereveld in Loenen
Met een voordracht van minister Kajsa Ollongren, het verhaal van een slachtoffer van de Tarakan-executies en verschillende muzikale voordrachten.
14.00 uur – Nationaal Monument Kamp Vught
Met bijdragen van onder meer Natascha van Weezel, Gerard van Maasakkers en Yoka Verduin wordt stilgestaan bij de mensen die omkwamen of werden vermoord in Kamp Vught en in andere concentratiekampen.
19.00 uur – Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen
De Nationale Militaire Dodenherdenking is bij te wonen in Rhenen. De herdenkingsplechtigheid vindt plaats in samenwerking met de burgerij van de gemeente Rhenen en zal tot 21.00 uur duren.
19.00 uur – Nationale Kinderherdenking
Duizenden kinderen staan dit jaar voor de achtste keer stil bij het feit dat het misschien niet hun oorlog was, maar wel hun vrijheid. Vanaf de voorbereiding tot en met de uitvoering spelen kinderen de hoofdrol.
20.00 uur – Nationale Herdenking op de dam
De Nationale Herdenking vindt ieder jaar plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Voorafgaand aan de plechtigheid geeft schrijver Marcel Möring de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk.

21.00 uur – Theater na de Dam
Theatervoorstellingen
In heel Nederland spelen gelijktijdig ruim 100 voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en vrijheid vandaag de dag. De voorstelling in Carré, dit jaar met acteur Jacob Derwig, gaat over de gevolgen van extremisme en is ook te zien op NPO1. Daarnaast zijn er tientallen podcasts, films en voorstellingen te bekijken, zowel online als in theaters door het hele land.

21.00 uur – Activiteiten Wageningen
Diverse activiteiten
Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’, een einde gemaakt aan de bezetting van Nederland. Wageningen45 vraagt jaarlijks wereldwijde aandacht voor vrede, veiligheid en vrijheid. Naast de bevrijdingsvuurceremonie vinden er op en rond 4 en 5 mei verschillende activiteiten plaats, waaronder een brievenactie, het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival.
Programma 5 mei
Dit is er te doen op 5 mei
Wat weet jij over vrijheid?
Doe de vfonds vrijheidsquiz, test je kennis en win toffe prijzen.

12.00 uur – 5-mei lezing
Lezing
Oud-premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy geeft dit jaar de 5 mei-lezing. Hij geeft zijn kijk op de impact van oorlog, het belang van samenwerking en de betekenis van vrijheid in Europa. De ontsteking van het bevrijdingsvuur na de lezing is het startsein voor alle festiviteiten in het land. De lezing en ontsteking zijn te volgen op NPO1.

Vrijheidsmaaltijden – door heel het land
Maaltijd & gesprek
Op Bevrijdingsfestivals, in buurthuizen en scholen vinden door heel Nederland en in het Caribisch Vrijheidsmaaltijden plaats. Tijdens het eten heb je bijzonder ontmoetingen en praat je over de betekenis van (on)vrijheid. Draag bij om hier een mooie jaarlijkse traditie te maken! Schuif aan bij een Vrijheidsmaaltijd of organiseer er zelf een. Of maak de Vrijheidssoep – een Surinaams georiënteerd recept van chef London Loy – voor gezin, buren of vrienden.

Vrijheidsfestival
Festival
Op Bonaire organiseert Stichting Fundashon Eduká Bonairu een Vrijheidsfestival. Met muziek, dialoog en een Vrijheidsmaaltijd wordt zo aandacht besteed aan de gebeurtenissen en impact van het slavernijverleden en de Tweede Wereldoorlog op het eiland en de uitdagingen waar het hedendaagse Bonaire voor staat.

12.00 uur – Bevrijdingsfestivals
Festival
“Als je op weg bent om je dromen waar te maken, is daar geen sprake meer van als je vrijheid wordt afgepakt”, aldus zangeres Froukje. Samen met Tabitha en MEAU is zij een van de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar. Met hun verhalen en liedjes reizen ze de Bevrijdingsfestivals af. Iedere provincie heeft zijn eigen festivalprogramma, maar om 5 voor 5 staan we overal stil bij het idee dat we in vrijheid feest kunnen vieren en bij de onvrijheid van anderen op de wereld.

19.30 uur – Vrijheidscolleges LIVE!
Colleges
Stichting Vrijheidscolleges inspireert jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. Op 5 mei worden op verschillende Bevrijdingsfestivals Vrijheidscolleges gegeven. Daarnaast is er ‘s avonds een live talkshow in TivoliVredenburg. Milouska Meulens en het publiek gaan in gesprek met Lisa Weeda, Jelmer Mommers en Emine Ugur over onderwerpen die ons allemaal bezighouden: het klimaat, leven in oorlog en bestaanszekerheid. Inclusief bijzonder optreden van spoken-word-artiest Tom Strik.

20.00 uur – 5 mei-concert op de Amstel
Concert
Het 5 mei-concert op de Amstel vormt de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. De presentatie is dit jaar in handen van Soy Kroon en Dieuwertje Blok. Samen met Trijntje Oosterhuis, Wibi Soerjadi en Claude en het Orkest Koninklijke Luchtmacht maken ze er een feestelijke avond van. Ook Alain en Dane Clark, de 14-jarige violiste Adinda van Delft en de uit Syrië afkomstige balletdanser Ahmad Joudeh treden op. Live te volgen op NPO1.
Dit bijzondere 4 en 5 mei programma is mede tot stand gebracht en uitgevoerd dankzij de steun van onze donateurs en dankzij het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Stichting Vrijheidscolleges, Wageningen45, het Joods Cultureel Kwartier, NPO, de Balie, Freedom Ride, Theater na de Dam en andere organisaties.
*je ontvangt dan ook de maandelijkse vfonds nieuwsbrief.