vfonds-loenen-oorlogsmuseum-nederland
juli 30, 2020
Artikel

Top 5 | Mooist gelegen oorlogsmusea en herinneringscentra

Nederland telt veel indrukwekkende musea en herinneringscentra over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en vrijheid anno nu. Stuk voor stuk prachtige locaties die we juist ook in deze periode een hart onder de riem willen steken. Combineer een vakantie in eigen land met een bezoekje aan een van deze mooie locaties in een prachtige landelijke omgeving. Ook leuk met kinderen!

Let op: vanwege de coronamaatregelen dient u bij de meeste locaties online een tijdslot te reserveren.

Utrecht : Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort was in de periode 1941-1945 een verzamelplaats voor meer dan 35.000 gevangenen van de Duitse politie. Het kamp werd gesloopt maar in en rond het bezoekerscentrum herinneren diverse overblijfselen, monumenten en reconstructies aan de oorlogsperiode. Rondleidingen, documentaires en tentoongestelde voorwerpen bieden aan bezoekers de mogelijkheid om te herinneren, te bezinnen en te leren.

Meer info en tickets

Noord-Brabant: Oorlogsmuseum Overloon

Oorlogsmuseum Overloon is het grootste oorlogsmuseum in Nederland. Persoonlijke verhalen geven een beeld van de problemen waarmee de bevolking, maar ook de bezetter, tijdens de Tweede Wereldoorlog te maken kreeg. In een enorme militaire hal staan meer dan 150 voertuigen, vliegtuigen en kanonnen. Ook zijn er bijzondere militaire presentaties te zien, bijvoorbeeld over Duitse parachutisten en de luchtbombardementen. Ieder jaar in mei is er het tweedaagse evenement Militracks, met alleen Duitse oorlogsvoertuigen. Ook leuk: Oorlogsmuseum Overloon is sinds vorig jaar september open voor fietsers! Via het fietspad vanaf de doorgaande weg kunnen fietsers gratis een blik werpen op de tentoonstelling.

Klik hier voor een video impressie!

Meer info en tickets

Noord-Brabant : Nationaal Monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught is gevestigd op het terrein van het enige voormalige SS-concentratiekamp van Nederland, op vijf kilometer van het centrum van Den Bosch. Het herinneringscentrum laat je als bezoeker echt op een andere manier naar de geschiedenis kijken en op welke wijze deze geschiedenis nog steeds een rol speelt in de levens van mensen vandaag de dag. De nagebouwde barak naast de authentieke kampgracht laat zien hoe de gevangenen werden gehuisvest. Op het kindergedenkteken staan de namen en de leeftijden van de 1.269 joodse kinderen die in juni 1943 zijn weggevoerd met de ‘kindertransporten’. En op ongeveer 30 minuten lopen bevindt zich de fusilladeplaats, midden in het bos. Hier is een monument met de namen van 329 geëxecuteerde gevangenen.

Klik hier voor een virtuele rondleiding

Meer info en tickets

kamp-vught-vfonds-oorlogsmuseum-vfonds

Overijssel : Canadese Begraafplaats Holten

De Canadese Begraafplaats Holten op de Holterberg is één van de indrukwekkendste herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. In het voorjaar van 1945 waren het overwegend Canadese troepen die na vijf jaar van onderdrukking zorgden voor de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland. Op het Canadese ereveld vinden 1394 militairen in een prachtige omgeving hun laatste rustplaats. Dit jaar is er met steun van het vfonds een gloednieuw informatiecentrum geopend waar de gedachte aan hen die vielen levend gehouden met persoonlijke verhalen, anekdotes en foto’s. Ontdek hier hoe Noordoost-Nederland bevrijd werd en kom meer te weten over de gesneuvelde militairen en hoe het ereveld tot stand is gekomen.

Meer info en tickets

Drenthe : Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Midden in Drenthe ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden. In het museum leert u alles over de geschiedenis van het kamp. Ook worden er veel activiteiten, zoals ooggetuigenlezingen, theatervoorstellingen en tentoonstellingen georganiseerd voor jong en oud. Ieder jaar organiseert Kamp Westerbork in de dagen voor 27 januari (bevrijding van Auschwitz) het 102.000 Namen Lezen.

Meer info en tickets

kamp-westerbork-vfonds-oorlogsmuseum-nederland